Кой е по-добър, твърдият или мекият матрак?

Кой е по-добър, твърдият или мекият матрак?

Човек прекарва между 20 и 25 години от живота си в сън.

Ето защо времето, което прекарваме в леглото, неговото качество е много важно и то се определя основно от твърдостта на матрака.
Матракът влияе директно на нашето тяло и за да постигнем необходимата опора за гръбка и в същото време да си подсигурим желания комфорт, особено в случаите на ошипяване или различни гръбначни заболявания е нужно добре да подберем вида на матрака прецизно.
В този смисъл един от основните въпроси е кое е по-добро, твърд или мек матрак? От дълго време се счита, че твърдият матрак е по-полезен за опорно-двигателния апарат при спане за разлика от мекия матрак, който на теория генерира по-голямо потъване и следователно гръбначната поза става твърде сводеста.

Нито едното от тези твърдения обаче не е напълно правилно и еднозначно.

Защото голяма част от потъването и натиска върху матрака зависи от теглото, позата по време на сън, както и от съществуването на апнеи; на гърба, шията, мускулните болки и други фактори. Не бива да се забравя, че определението за твърдо и меко по отношение на матрака са твърде относителни понятия. Твърдото за един може да се окаже меко задруг.

КОЙ МАТРАК Е ПО-ДОБЪР ЗА МОЙТО ТЯЛО?

Какво е твърдост?

Твърдостта на матрак е свързана със силата (в нютоните), която се оказва върху пяната (дунапрена), така че да се компресира до 40%. Колкото повече сила е необходима, толкова по-твърд е дунапрена. Ето защо теглото на всеки човек е от съществено значение, за да избере един или друг дунапрен, който е част от матрака.

Твърдостта не трябва да се бърка с плътност.

Плътността е свързана с качеството на матрака и се отнася до количеството използван материал на кубичен метър, което осигурява по-голямата издръжливост и устойчивост на матрака, и е пряко свързано с клетъчната структура на дунапрена/дунапрените от които е направен.

Твърдостта, от друга страна, е свързана с усещането на матрака при контакт с тялото и е решителното качество при избор на продукт.

Значение на твърдостта

Ако не се вземе предвид нищо повече от твърдостта на матрака, можем да заключим, че един матрак, който е твърде мек за теглото ни причинява ефект на “хамак”, т.е. твърде много потъване и дъгообразуване на гърба, слаба опора за гръбначния стълб и следователно предизвикващ гръбначни болки. И обратното, матрак, който е твърде твърд като персонално усещане причинява неестествена поза на гърба, тъй като изкривява формата на гръбначния стълб и концентрира опората основно в областта на раменете и бедрата, като поставя твърде много натиск върху тях, и по-малко на гърба, особено ако се спи на едната страна.

Твърдостта на матрака е решаваща при избор на твърд или мек матрак.

Има матраци, направени с много твърди пенопласти (които изискват голямо налягане за компресиране), които в същото време са чувствителни и еластични заради начина, по който са направени. Те осигуряват пухкаво усещане, въпреки че са оценени с висока твърдост. По същия начин има матраци, образувани от по-меки пенопласти (които се нуждаят от по-малко налягане за компресиране), които не осигуряват голямо усещане за потъване, защото подплънките им придават бавно компресиране и по-високо ниво на подкрепа. Такива например са предлаганите в kabox.eu HR високоеластични пени.

ТВЪРД ИЛИ МЕК МАТРАК
Тегло Поза на съня Твърдост
По-малко от 60кг Странично Ниска твърдост до средна твърдост
С лице нагоре Ниска твърдост до висока твърдост
С лице надолу Ниска твърдост до висока твърдост
От 61 до 100кг Странично Ниска твърдост до средна твърдост
С лице нагоре Средна твърдост до много висока твърдост
С лице надолу Средна твърдост към висока твърдост
Повече от 100кг Странично Средна твърдост към висока твърдост
С лице нагоре Висока твърдост до много висока твърдост
С лице надолу Висока твърдост до много висока твърдост

Твърдост във връзка с теглото и позата на съня

Теглото и позата за спане са двата определящи фактора при взимането на решение кое е по-добро, твърд или мек матрак.

Що се отнася до теглото, то е основополагащо в степента на компресиране на пяната, и следователно на потъване.

Хора с поднормено тегло:

Матрак, който е твърде твърд, вероятно няма да осигури достатъчно облекчение от налягането, тъй като те няма да тежат достатъчно, за да компресират пяната, а налягането ще бъде концентрирано върху бедрата и раменете, причинявайки неестествена поза.

Хора с наднормено тегло:

Матрак, който е твърде мек ще компресира твърде много с тегло по-голямо от 100 кг (наднормено тегло) и материала ще потъне, т.е. ще има недостатъчна подкрепа за гърба и прекалено сводеста поза на гръбначния стълб.
Когато става въпрос за поза при сън, това е от ключово значение, защото тя определя кои области на тялото се нуждаят от повече възглавнички и подкрепа.

Най-добре е да опитате матрака

В допълнение към горното, взимането на решение кое е по-добро, твърд или мек матрак, зависи преди всичко от възприемането на всеки човек. Ако някога сме ходили в магазин за матрак, придружен от друг човек и сме лежали едновременно на един и същ матрак, всеки един е изкал различни мнение за един и същ продукт. Ето защо не трябва да се ограничаваме да закупуваме според параметрите на твърдост, докладвани от производителя: една и съща мярка може да се възприема по различни начини от двама души. Трябва да се оставим да бъдем посъветвани от професионалист, съобразно физическите ни характеристики, навиците ни на сън и чувството ни за комфорт.

Матраци с висока устойчивост (HR)

Ако сме намерили идеалното ниво на твърдост за нас, може да си струва да направим по-дългосрочна инвестиция в  качеството на сън. Това се постига чрез избор за висока устойчивост (HR) пенопласти (пенополиуретани), които поддържат това ниво на твърдост за много по-дълго, независимо от тяхната плътност. Това са по-скъпи пенополиуретани, но те се възможно по-добрата инвестиция в добър матрак.

Публикациите на kabox.eu са с информационна цел и не трябва да заместват съветите на лекар или друг медицински специалист.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ДА РАЗГЛЕДАМЕ НЯКОИ ОТ ПРОДУКТОВИТЕ КАТЕГОРИИ КОИТО ПРЕДЛАГАМЕ

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *